Днес отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Апостол

...
Днес отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Апостол
Коментари Харесай

Любимецът на българското кино: отбелязваме 100 г. от рождението на Апостол Карамитев

Днес означаваме 100 години от рождението на големия български артист Апостол Карамитев , изиграл някои от най-емблематичните облици в българското кино и спектакъл.

Апостол Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 година Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално учебно заведение (днес НАТФИЗ) през 1951 година при проф. Боян Дановски. Специализирал е постановка в Прага, Варшава, Москва и Ленинград (Санкт Петербург).



Емблематични остават основаните от него театрални облици на сцената на Народния спектакъл – Орландо и Жак в „ Както ви се харесва “ на Уилям Шекспир, на Ромео в „ Ромео и Жулиета “ на Уилям Шекспир, на Гвидо Феранти в „ Херцогинята на Падуа “ от Оскар Уайлд, на Хенрих IV в едноименната пиеса на Луиджи Пирандело и доста други.

Паметни функции великият артист прави и в киното – Радосвет и Радослав във кино лентата „ Любимец 13 “, Петър Александров в „ Бялата стая “, вуйчо Георги в „ Рицар без ризница “, Апостол в „ Специалист по всичко “ и други

От 1969 година Карамитев е доцент и учител по актьорско майсторство и постановка във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “, където предава опита и любовта си към театъра на плеяда актьори – потвърдили се като почтени негови възпитаници.  

Именно Апостол Карамитев трансформира пространството на IV етаж в Народния спектакъл на камерна театрална сцена, а първият театър, който се играе на „ Камерна сцена на ІV етаж “, е „ Амазонката “ (1968 г.). Актьорът е в една от основните функции – на Иванов. Днес сцената на IV етаж носи името на Апостола на театъра.
 Най-култовите цитати от безконечните български филми  Най-култовите цитати от безконечните български филми  Най-култовите цитати от безконечните български филми  Най-култовите цитати от безконечните български филми
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР